14 Temmuz 2018 Cumartesi

Published Temmuz 14, 2018 by with 0 comment

Kamp.İZ Film Günleri- The Salesman


Heyyoo! Kamp.İz Kültür Sanat ara vermeden film gösterimlerine devam ediyor. Şimdi de karşınıza öfke ve vicdan arasında kalmışlığı tokat gibi yüzümüze yüzümüze vuran The Salesman'la geldik.

İz-leyici köşemiz...

The Salesman, benim bu film ile ilgili naçizane düşüncem; iyi insanlar, hangi şart ve koşullarda ve hangi kötülükler ile karşılaşmak zorunda olsalar dâhi yine de vazgeçemiyor iyiliklerinden. Fakat diğer taraftan ikiyüzlü ve içinde kötülük barındıran kişiler, her türlü pisliğe katlanmaktan, onu yapmaktan çekinmez iken, tek düşündükleri gördükleri itibar ve yaşadıkları rahatlık, bu şekilde sonsuza dek yaşayabilirler ve onları utanç, ahlâksızlıklar öldürmez iken yedikleri bir tokat, yumruk ile ölebilirler..

Basit bir olay, sıradan bir kamera, amatör oyunculuklar. Finale gelindiğinde insanı derinden sarsan bir trajediye dönüşüyor. İran filmi diye pek bir beklentim yoktu. Ancak yönetmenin bakış açısı gerçekten ürkütücü denecek kadar keskin bir eleştiriyi barındırıyor içinde. Kesinlikle tavsiye ederim. Üzerine uzun uzun düşünülecek bir film .

İntikam ile acıma duygularını karmaşık bir şekilde tattıran İran  kökenli bir film. Sahne geçişlerinin yavaş olması insanı ara ara sıksa da merak öğesini sürekli tepede tutarak  insanı filmde tutmayı başarıyor. Ara ara ipuçları vererek kafanızda senaryo canlandırmanızı  sağlıyor.

Filmde Emad intikam alan genç erkektir. Karşısındaki ise yaşlı ve savunmasız görünen bir erkek.. Ve böylece Rana’nın başına gelen olay meşruluğunu kaybediyor.. Çünkü adam yaşlıdır.. Toplumsal ahlakın da bir getirisi olarak yaşlılara saygı göstermeliyiz tabii.. Ama bence insanlara saygı göstermeliyiz insanlığını yitirmişlere değil..
Peki gerçek savunmasız kimdir? 
Bu durum İran’da genel ise de; tüm dünyada kadın olmanın zorluklarını çarpıcı bir şekilde ortaya koyarak işlemiş.

The Salesman hem gelenek hem de modernizmle harmanlanmış bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Film boyunca tanık olduğum en çarpıcı nokta ise, eski kiracıyı hiç görmememiz, Rana’nın başına gelen olayın aktarılmaması İran’daki kalıplaşmış yapıyı en net şekilde işlemiştir. 


Sorularınız ve önerileriniz için bize yazın.
İnstagram: @kamp_iz
Facebook: Kampiz 


      edit

0 yorum:

Yorum Gönder