2 Temmuz 2018 Pazartesi

Published Temmuz 02, 2018 by with 0 comment

Kamp.İZ Film Günleri- Kosmos





Evvett Kocaman Kamp.İz ailesi... Çok güzel bir etkinlikle daha karşınızdayız. Ta ta ta taa! 

İlk filmimiz Kosmos’tan bahsedeyim. Aslında ben değil Kültür Sanatlılar bahsedecek.. Fakat ben de yazmadan edemedim. Reha Erdem sen n’aptın ya diyorum. Doğa- kültür dikotomisinin en net anlatımı kesinlikle Kosmos. Canım Kosmos! Haftada bir muhakkak izliyorum. E bir de tabii bende yeri çok derin Kosmos’un göz bebeğim... Her neyse dedim ki Kültür Sanatın ilk izlenmesi gereken filmi de bu olması gerek. Veee zafer inananlarındır!

O halde başlıyorum...

Reha Erdem, her şeyden önce film karşısında rahatça istediğimiz kapısından girip istediğimiz kapısından çıkabileceğimiz bir masal evi izlenimini vermektedir. Filmin semboller aracılığı ile kurulan anlam katmanlarını engellememektedir. İlk dikkat çekici ayrım, isimler konusunda ortaya çıkmaktadır. Ana karakterlerden mavi atkılı genç kadının kendini "Neptün" olarak adlandırması üzerine "Kosmos" ismini kendine yakıştırması ve diğer sahnelerde adının Battal olduğunu söylemesi buna örnek verilmektedir. Yunan mitolojisinde Kosmos birçok şekilde evrilme yaşamış olsa da karaktere uygunluk olarak yaşadığı ve yaşatmak istedikleriyle günah yuvası demek doğru olmaktadır. Kosmos’un Kars’ ın sınır köylerinden birinde kendini bulmasıyla Apollon ve Dionysos girizgahı başlamış bulunmaktadır. Kosmos (Battal) karakteri; uzun, karlı, soğuk ve renksiz köye bir ulumayla girmektedir. Aslında kendisi dionysostur. Doğa, aşk, cinsellik, kurallara uymak istememe, mistik özellikler Kosmos’ un film boyunca yolculuğunda onu hiç bırakmamaktadır. Boğulmak üzere olan çocuğu kendine getirmesi, köy halkı tarafından onun kabul görmesi için bir neden olmaktadır. Köydekilerden tamamen farklı bir karakter ve yaşayışı olduğu için birçok davranışı ilk başta hoş görülmeye çalışılmaktadır. Fakat daha sonra köye hırsızlığın girmesi farklı bir boyut kazandırmaktadır. Çünkü köy tamamen sakinlik, kurallar ve askeri bir düzen üzerinde kurulu olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğa ve kültür dikotomisinin keskin olarak anlatımı söz konusudur. Kosmos ve Neptün’ ün kendilerini doğayla özdeşleştirip, kültürün doğurduğu kurallara baş kaldırıyı benimsemeleri yer almaktadır. Yaşadığı her zaman için zevk almak gerektiğini kahvede otururken ölümle anlatmaktadır... Fakat ölüler için ödül yok, söylemi aslında öldükten sonraki yaşamın onun için olmayışına ve dünyadan zevk almanın gerekliliğine bir gönderme sağlamaktadır. Bir diğer konu ise Kosmos’un köy esnafının dükkanlarına girip paralarını alması, yani ahlak bir çıkarım gözetmediği, kuralları elinin tersiyle ittiğinin göstergesidir. Çünkü o Dionysos-tur ve  çalışmayı çok önceden arkasında bırakarak buraya gelmiş bulunmaktadır. Öte yandan Apollonik olarak değinilmesi gereken diğer mesele de Neptün ve Yahya’nın ahırın oradaki konuşmasının altında yatmaktadır. Neptün babası Yahya’ya hayvanların öldüklerinde ne hissettiğini sormaktadır, Yahya da ona mutlu olduklarını söylemektedir. Yahya’nın inanç, kültür ve kurallar bağlamında topraktan gelip toprağa gideceği düşüncesi bütün canlılar için hem fikir oluşturmaktadır. Doğa ve kültürün tekrardan bir aradalığı ve çatışması söz konusudur. Kosmos’ un şifa veren bir zat olarak görülmesi köyde artık dengelerin biraz daha ona kaydığını göstermektedir.

Devamı var tabi ki...

Tutucu fikirleri olan insanlarla dolu bir bölgede kendini özgürce ifade eden ve kendine has hareketleri ile dikkat çeken şahsa hayran kaldım. Ara ara kafamın karıştığı, anlamlandıramadığım sahneler oldu lakin genel yapısıyla filmi çok beğendim. Severek izledim. 


Kosmos çözümlenmesi güç bir film. Bizim gibi davranmayan insanları garip bulduğumuz gibi filmi de garip bulabilirsiniz. Belki alt metni nedir anlamakta zorlanabilirsiniz. Bizim bakış açımızı kısıtlayan şeyleri bıraktığımız an kosmos bize daha anlamlı, Kars daha kasvetli ve hayat daha basit gelecektir. Filmi izlerken ara ara Sermet Yeşil'in çekimlerde yaşadığı zorlukları düşündüm. Koşuyor, düşüyor, yine koşuyor ve o soğukta saatler geçiriyor. Müthiş bir azim, muazzam bir film.
@cengizmcinar

''Size sarılmaya geldim!'' Filmde geçen bir söz öbeği.. Kosmos&Neptün= Hayvanlardan ne farkımız var? Sorusunu kendimize yöneltmemizi sağlıyor... Hepimiz aynı şekilde ölüyoruz. İlginç ve düşündürücü bir film.
@gmz.sert



Sorularınız ve önerileriniz için bize yazın.
İnstagram: @kamp_iz
Facebook: Kampiz 




      edit

0 yorum:

Yorum Gönder